sâmbătă, 29 mai 2010

ce trebuie sa fac? (1)

Ai ieșit la iarbă verde. În plimbare, treci pe lângă o cale ferată. La câțiva metri distanță, calea ferată se bifurcă. În zare vezi că pe șinele din dreapta sunt legate cinci persoane. Pe șinele din stânga este legată doar una. Vezi că se apropie cu viteză o locomotivă. Chiar lângă tine se află maneta de schimbare a direcției. Dacă nu faci nimic, locomotiva își va continua drumul pe șinele din dreapta, și va ucide cele cinci persoane. Poți însă să tragi de manetă și să direcționezi locomotiva spre șinele din stânga, astfel încât doar o persoană va muri.
Nu cunoști personal pe cei legați de șine. Nu ai timp sa ajungi la ei să îi dezlegi. Nu poți face nimic să oprești locomotiva.

Ce trebuie să faci și de ce?

(multe versiuni ale acestei dileme, în limba engleză the trolley problem, au fost și sunt foarte dezbătute în mai multe domenii. Dacă sunteți curioși, puteți găsi discuții pe această temă cu ajutorul lui Google. Exemplificativ, un material foarte interesant, aici).

6 comentarii:

  1. dar ai timp sa ii cauti in buzunare de valori si sa dispari?

    RăspundețiȘtergere
  2. @digital elf: evident ca dupa ce ai directionat trenul catre nenorocitul ala singur, ai timp sa te duci la ceilalti si ii cauti in buzunare :)

    cand vine partea 2?

    RăspundețiȘtergere
  3. Practic nimic. Este cel mai safe mod de actiune (nici sa iti sugrumi complet deontologul din tine si nici sa il lasi pe utilitaristul din tine sa contabilizeze aritmetic vieti umane). Dar asta inseamna sa iesi din joc / regulile jocului. Si nu e acceptabil, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca faci nimic nu cred ca se poate zice ca iesi din joc. Ca sa iesi din joc ar trebui sa pretinzi ca nu stii nimic despre actiunile posibile si consecintele actiunii.

    RăspundețiȘtergere
  5. super tare articolul , l-am citit cu mare placere, felicitari si pt blog

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte interesant blogul imi place cum scrii felicitari

    RăspundețiȘtergere